Malaria.....

jaaa... man kan fa malaria aven om man har vaccinerat sig och om man tar sina malaria tabletter. Inte manga som vet det men sa ar det iallafall. I sondags nar vi va pa vag hem fran tamale som egentligen tar 2h tog  4h. Det va den varsta resan vi varit med om. Vi tog som sagt dessa sma tro-tro mini bussar och aldrig mer sager jag bara. Tro-tro'n fick motorstopp ett antal ganger och dar satt jag och Victorya med 25 ihopklamda manniskor i hettan. Varre blev det nar det plotsligt blev helt kalsvart ute (finns ingen belsysning pa dessa vagar) och Victorya hade hog feber och va nara pa att spy i knaet pa mig. Det va en mardrom helt enkelt och trygg kanner man sig inte nar de tavlar om att kora om varandra hela tiden och far helt plotsligt mote pa andra sidan vagen. Vill inte skramma er dar hemma men maste dela med mig fran mina hemska upplevelser. Vi kom fram till slut iallafall och Victorya va helt slut att hon somnade samma sekund hon la sig ner. Dagen efter bestamde vi oss for att ta oss till sjukhuset for Victoryas tillstand hade inte forbattrats. Val framme gick vi in till lakaren och han fragade ut henne hur hon kande sig osv. INGA tester togs utan lakaren antog att hon hade fatt en lindrig malaria. Han skrev ut nagra tabletter till henne och vi akte hem igen.

Natten darefter blev hennes tillstand varre, hon spydde hela natten och febern blev bara varre. Sa dagen efter bestamde vi oss for att aka till ett battre sjukhus langre ifran dar hon fick gora malaria testet. Da visade det sig att hon hade fatt en serios malaria och att hon va tvungen att laggas in. Hon lades in for dropp och fick lite olika sprutor, jag va med henne hela dagen och pappan foljde ocksa med. Efter 8h pa sjukhuset kande hon sig genast battre och vi fragade om hon inte kunde fa vila dar hemma istallet for 2 dagar pa sjukhuset. Det gick bra och vi akte hem igen. Victorya har inte varit pa barnhemmet pa hela veckan utan bara tagit igen sig och kanner sig nastan helt frisk nu tack och lov. Jaa det va jobbiga dagar for henne men vi ar glada att allt loste sig! Malaria ar inte farligt sa lange du far behandling. Sa nu har man fatt besoka sjukhuset i Ghana ocksa, men jag blev positivt overraskad att allt gick sa fort och sjalvaste sjukhuset va helt ok ocksa forutom att AC;n i rummet lackte pa Victorya, sa en liten oversvaming pa rummet fick vi pa kopet ;) (Sjukhuset pa Kuba va varre Joanna nar Jocke fick laggas in haha). Vi mar bra och ar glada nu iallafall!

Nu har jag inte manga dagar kvar och det kanns lite konstigt. Kommer sakna barnen otroligt mycket och hela kulturen och min sota, gulliga familj som har tagit hand om mig! Pappan vill inte att jag ska aka hem och fragar pa skoj vad han hade kunnat gora for att hindra mig fran att aka ;) Vi ska byta adress och halla kontakten har vi sagt och en vacker dag kommer jag komma tillbaka, det ar helt sakert! Nu har jag kontakter har och det ar igentligen bara flygbiljetten som ar dyr, att leva i Ghana ar valdigt billigt och vaccinationerna kommer jag redan ha, perfekt! Nu ska jag ga till barnhemmet och vara med dem resten av dagen. Jag har kopt godis till dem och vatten meloner och ska ivag och kopa lask. Tankte gora vars en liten godis pase till dem och sedan gora ett fiskespo sa de far fiska upp godiset. Den leken alskade jag nar jag va liten ;) Detta blir nog det sista inlagget fran Afrika om jag inte hinner gora ett till nar jag ar i Accra. Sen blir det bilder nar jag kommit hem!! Forlat att ni fatt vanta sa lange! TACK FOR ALLA ERA SOTA OCH ROLIGA INLAGG! Hjalpt mig mycket pa vagen, for visst har denna resan aven varit tuff. Men jag har lart mig mycket och det finns sa mycket mer jag hade velat forsta och lara mig om Afrika, so I will be back for sure!!! AFRICA IS THE FUTURE! Inte sant Dimi? ;)

Vi har aven kommit en bit pa vag med varan blogg. www.walekids.blogspot.com om ni kanner for att bidra sa blir vi mer an glada!! De behover verkligen var hjalp och jag vet vart pengarna gar till 100 procent! Vi har skrivit  ner exakt vad som behovs for att bli klar med det nya barnhemmet och 1 GHC ar cirka 5 svenska kronor. Sa om du  kanner for att hjalpa till sa maila mig eller skriv ditt namn som meddelande pa internet banken. YOU can make it happen!

GOD JUL OCH GOTT NYTT AR! Och idag fyller underbara Matilda 23 ar!!! Grattis alskade van! 
Har hort att ni har sno.Gud vad harligt!! Hoppas det haller i sig till julafton! Hor av mig till er mina vanner nar jag kommit hem! PUSS

Min fodelsedag...

Kara lasare, det ett tag sedan jag skrev men har inte riktigt haft talamodet att sitta vid dessa sloa datorerna men idag ar jag fri sa da gar det fint =)

Pa min fodelsedag forra veckan bestamde vi oss for att besoka Mole National Park som ar den storsta har i Ghana, ca 3h fran Walewale. Vi hade en underbar helg!! Men det va ett projekt att ta sig dit. De har namligen bara en buss om dagen som aker dit och den var full nar vi kom 3h innan sa vi valde att ta taxi  istallet. I guideboken star det att det inte va rekommenderat  eftersom vagarna dit inte ar de basta men vi ville sa garna dit sa vi tog risken. Jag tror aldrig jag kommer glomma min 23-ars dag =) Det va helt forfarliga vagar och taxin va i sa daligt skick att fonsterna inte ens gick att stanga igen. Kan ni tanka er roda torra grus vagar mitt ute i ingenstans. Ni skulle sett mig och Victorya nar vi kom fram. Sag ut som vi hade varit ute och krigat eller varit med i en Action film hahaha. Ett gott skratt fick vi oss iallfall. Val framme sa gick vi till denna underbara utsikt over National parken. Det va underbart, gar inte riktigt att beskriva. Kandes som vi besokte alla djuren i Lejon Kungen och att Zimba o Nala va dar nagonstans och slappade eller nat =) Inte for vi fick syn pa lejon men kandes enda som om de va dar pa nagot satt. Vi gick upp 6 for att ga Safari tur (by walk) i 3 h och sag lite olika djur. Tyvarr ar det inte riktigt sasong for att se elefanter nu osv men det va roligt anda. Dagen efter motte vi pa ett svenskt gang mellan 29-47 ar, de va 5st som jobbade och levde i Ghana. Vi spelade kort hela natten och hade det allmant trevligt. Sedan erbjod de oss om vi ville folja med pa safari (med bil denna gang) dagen efter. Sa nu har Loulou kort 4X4 JEEP ute i Afrikas landskap i 3h :D weeeiii det va hur roligt som helst!!!! De kande inte for att kora eftersom det blev lite for mkt ol for dem kvallen innan haha..EN UPPLEVELSE IALLAFALL! Samma dag fick vi skjuts tillbaka till verkligheten igen och vi lag over hos dem en natt i Tamale for lite pizza o ett dopp i deras pool innan vi akte tillbaka till vart alskade WaleWale. Hade verkligen en super helg och inte trodde jag att fodelsedagen min skulle bli sa lyckad =)

Annars gar allting bra pa barnhemmet och barnen fortsatter att vara underbara, for det mesta iallafall ;)  Forra veckan nar jag va pavag hem hade jag ett helt fotbolls team bakom mig som va mellan 7-12 ar. De hade ingen boll att spela med och sag helt desperata ut stackarna. ''We have a team but we don't have a ball'' pep den ena pojken ut med sina sota hund ogon. Tyckte sa synd om dem sa jag gick med dem och de visade mig vart man kunde kopa en. De blev sa himla lyckliga over den dar bollen att de visste inte riktigt hur de skulle tacka mig. Sedan satt jag och tittade pa i 45 min nar de spelade och duktiga va dom! Dagen efter nar jag satt pa mitt rum kallade Pappan pa mig och nar jag kom ut stod heeela fotbollslaget dar och ville tacka mig en angang. Sa himla gulliga! En annan rolig handelse va ocksa nar jag bestamde mig for att ta mig en liten Power walk pa morgonen. Folk tittade pa en som om man vore konstig for man gar i traningsklader och i rasktakt o med musik i oronen kl 06.30 pa morgonen. Jag fick med mig ett helt gang som var pavag till skolan pa 15 personer, de forsokte halla min takt och det gick fint =) De skrattade sa mycket att det till o med fick stanna upp haha. Roliga sma prickar!

Tiden rusar ivag och snart bar det av mot Europa igen. Kanns lite markligt faktiskt, kanns som jag ar med i en drom eller nat. Det ska bli roligt att traffa er alla igen for jag saknar er jatte mycket ska ni veta! Tillbaka till tryggheten och till ''lyxen'' vi alla har ska bli skont pa ett satt. Tack for era sota sms, mail och telefonstamtal jag fick pa min fodelsedag..varmde jatte mkt! Laste precis att Erik vann idol! =) Annars har jag inte sa stor koll pa vad som hander i resten av varlden tyvarr. Ni far uppdatera mig nar jag kommit hem! Ser framemot en mysig jul i Paris och en galen nyar i Sverige. Landar den 23 dec i Paris och 30 dec pa kastrup. Kommer nagon o hamtar mig pa Charles de Gaulle eller ska jag ta den harliga RER.en? Just so I know =)
Kommer fa varldens kulturchock... fran varma bushen till kalla storstaden hmmmm.. far nog forbredda mig lite mentalt tror jag. Ta det lungt med julshoppingen och at inte for mkt knack. inte bra for tanderna ;) Bilder far det nog bli nar jag kommit hem tyvarr. Ska testa o se om det gar fortare nu. See you soon! Puss

Patience - the keyword

Talamod ar nagot som man maste ha om man reser till Ghana. De respekterar tyvarr inte tider har och allt tar alltid sa langt tid vare sig om man skall ata pa restaurang eller bara man man skall aka nagonstans. Jag borjar vanja mig men manga ganger kan det vara valdigt frustrerande. I helgen reste jag och Victoria och tva andra hollandska tjejer till Kumasi som ar den andra storsta staden har i Ghana och ligger 8h fran dar vi bor (med buss). De hade helgdag igar sa da passade vi pa att resa lite. Pa bara tva dagar fick vi se massor, vastafrikas storsta marknad, National culture house, Kumasis fotbollsarena (ett maste om man ar uppvaxt med fotboll), tva olika museum om Ashanti historian, sjukhuset (en upplevelse) och Ghananska restauranger. Med andra ord sa tyckte jag mycket om Kumasi, naturen skiljer sig enormt fran Walewale, har  va det gront och tropsisk miljo - super mysigt! Hotellet vi bodde va ingen hit men vad forvantar man sig om det bara kostar 35kr/natten!! Efter tva dagar i Kumasi akte de hollandska tjejerna tillbaka och jag och Victorya bestamde oss for att stanna till pa ett stalle som heter Kintampo for att fa se de kanda vattenfallen som ligger pa vagen hem. Val framme pa buss stationen  i Kumasi vantar jag och Victorya 1h.........2h.........3h.......... och 4h i hettan for att vanta pa att den forbaskade bussen skulle kora. Dar satt vi med bussen framfor oss men inget hande, den vantade pa att bli full men efter 4h vantade gav vi upp. Bada kande att talamodet hade natt sin grans efter 2 heldagar i storstaden och 4h bland massa skrikande manniskor. Vi satt och funderade pa vad vi skulle kunna gora, da kom vi pa den basta ideen EVER! BADA! Jaaa!!!! vi tog forsta basta taxi och fragade vart man kunde bada i den har staden och han nickade och visste direkt (forsta gangen!) efter 15 min korande ser vi ett stort vitt lyx hotell framfor oss. Vi trodde vi skulle svimma nar vi kom fram, vi gick in i detta skona Air Conditionerings hotellet med stora leenden och fragade om det va ok att bada i deras pool och saklart va det det :) dar satt vi hela dagen och kande oss som tva rika hollywood brudar och lunch fick vi aven serverade vid vara solstolar. Dar njot vi hela dagen och hade inte det minsta daliga samvete (eller jo lite kanske) men vi tyckte att vi fortjanade det sa mycket att det va vart den dar buss biljetten som vi redan hade kopt, vattenfallet och 150 kr intrade till poolen. Nyttigt och intressant aven for mig som laser turism att se hur turism naringen haller pa att utvecklas i detta land. Efter nagra timmar atervande vi till vart budget hotell och tittade pa Barcelona-Real Madrid som de visade pa en bar, och det kunde inte bli battre nar Zlatan gjorde mal!!! Victorya holl pa Real sa hon blev inte lika glad =)  Det blev en lyckad dag trots allt! Det ar enorma kontraster i Ghana. Det kan finnas hundratals fattiga forsaljare langs vagkanten och sa helt plotsligt ser man brevid ''den moderna'' frascha banken som inte alls passar in, markliga kombinationer tycker jag. Aja nu ar vi i Walewale igen och det kanns bra. Familjen va sa sota nar vi akte ivag over helgen, de ringde mig pa kvallen och fragade om vi hade kommit fram och att de saknade oss redan. Gulligt tyckte vi :) Och det kandes mysigt att vara tillbaka hos barnen idag, man saknar dem en del faktiskt efter en hel helg!

Jag och Victorya kommer bra overens och vi har roligt tillsammans. Men det finns stunder da jag har svart att forsta henne. Hon ar perfektionist och da ar Afrika inte det basta landet att vara i tycker jag. Hon ar radd for minsta bakterier, klart man ska vara ren och vara forsiktig men det finns granser. Hon har aven manga asikter och har ett kritiskt forhallningssatt till mycket, det kan handla om krig och konflikter eller om den vita mannen som satt vid poolen pa lyxhotellet (att han skulle vara i Ghana for smutsiga affarer och uttnyttja landet) ja, vad ska jag saga. Tom nar jag berattade om att du morfar hade bott i korea och Indien for jobbet, fick hon direkt en kritiskt tanke till det. Sa nu har jag lart mig att bara sitta och halla tyst och nicka, blir bast sa haha. Men vi kan vara ratt lika pa manga satt sa det ar darfor det funkar mellan oss =) Hon ska vara i Ghana i 6 manader btw, sa det blir en utmaning! Jaa nog om det. Har inte sa mycket annat nytt att beratta, vi tankte skapa bloggen imorron forresten om internetet funkar det vill saga. Inte alltid det gor det nar man har tatt sig hit. Men jag hoppas allt ar bra med er dar hemma och att ni hade en mysig forsta advent. Tack an en gang for era sota kommentarer och ja Elin haller med dar med en over hypad bror hahahah. Dimi alskar dina langa roliga kommentarer, skrattar sa, sitter btw tre man har brevid mig som haller i en fotbolls klubb i denna lilla by, deras mal med klubben ar att fa de 12 aringar som inte har rad eller vilja att ga i skolan fa dem att forsta att det ar viktigt och nodvandigt, gemenskapen och sponsorerna gor det fakstiskt mojligt, tro det eller ej. Nu vill de skicka bilder till dig dimi sa bli inte forvanad haha. Emilia, du gjorde sakert ditt basta pa tentan det vet jag, du kommer att fixa den, inte hela varlden med omtenta och kan tanka mig att de va en del som missa den. Puss till er alla fran mig den halv afrikanska.

Freedom and Justice

Ni följde min resa som volontär i Ghana och nu får ni följa mig som sjuksköterska student i Kalmar.

RSS 2.0