Helgen

Asså, asså, asså jag är inte världens bästa på att blogga!

Precis kommit hem efter en underbar helg i Helsingborg. Hade en super mysig lunch med mina tjejer Joanna, Lisette och Matilda. Super avskedsmiddag för Joanna (galen kväll!) och lite mys ute hos mamma och co. Hann även en te kväll med underbara Emilia och en fika med härliga barndomsvännen Kristina! Herregud vad jag hann med mycket nu när jag tänker efter! Liiiiite liiiiite plugg hann jag även med ;)

Nu har jag äntligen fått det lite hemtrevligt i mitt lilla rum eftersom jag har världens bästa morföräldrar som körde ner (upp?) mina saker, de åker hem imorrn så ikväll blir den en öl!
Har även drabbats av någon jobbig förkylning i halsen och känner mig lite febrig emellanåt, stackars mig!

Nu blir det plugg! Pusselipuss!
Världens mysigaste lunch med världens mysigaste!


Vad är empati?

Vad är empati? har det en generell  betydelse för alla? Är det samma sak för dig som för mig? Har alla människor en empatisk förmåga eller är det något man föds med?

Mångfaldperspektiv
-  är ett annat begrepp som vi kommer studera under utbildningen. Samma sak där, har alla människor känsla för mångfald? Respekterar och accepterar alla människor andra människor oavsett bakgrund, läggning, relegion, kön eller vilken klass man tillhör? Är det också något man måste ha föds/växt upp med för att lyckas som sjuksköterska eller är det något man kan utveckla och lära sig med tiden?
Det är intressanta utgångspunkter för mitt framtida yrke som sjuksköterska!

Jag känner mig nyfiken och vill komma igång och läsa så fort som möjligt, jag är nyfiken över praktiken vi kommer ha under nästa termin, jag är nyfiken på hur det kommer vara att jobba på sjukhus och hjälpa andra människor, jag är nyfiken på hur det kommer vara att göra praktiken i Afrika/Tanzania..jaaa det finns massor av nyfikenhet just nu!!
Idag ringde jag sjukvårdsupplysningen 1177 för att fråga om min infekterade tå som har svullnat upp och gör ont! Det kändes lite komiskt faktiskt ;) ....Så tyvärr blir det ingen Volleyboll idag, typiskt!!

Trivs du i Kalmar Loulou? Jo det går upp och ner, tankarna går fram och tillbaka. Hur hade mitt liv sett ut om jag hade valt Kristianstad istället (som hörde av sig 3 dagar innan uppropet), då hade jag kunnat pendla och sluppit allt jobbiga i början. Jag trodde inte att jag va så hemma kär som jag faktiskt är, eller är det förändringar jag inte gillar? Ja det kommer man aldrig komma ifrån ändå. Hur mycket erfarenhet man än har. Men just nu är det utbildningen som jag försöker fokusera på så får vi se vad som händer sen, allt tar ju sin lilla tid!

Sammanhang...

........kom säkert upp 20 gånger idag på föreläsningen. Idag hade vi föreläsning mellan 9.00-16.00 vilket var en låååång men givande dag, helt slut i hjärnan blev vi efter alla filosofiska begrepp som vi gått igenom såsom Holism, Reduktionisism osv men nu ska jag inte tråka ut er med det.. !

Efter en helg i Helsingborg är jag nu tillbaka i Kalmar.  Igår kändes det jätte tråkigt att lämna Helsingborg igen sådär en söndag när det är mörkt och kallt. Men så fort veckan kommer igång och man träffar sina nya trevliga vänner så känns det plötsligt mycket bättre. Nu ska jag ju i och för sig hem nästa helg igen. Då blir det avskedsmiddag med mina favoriter eftersom Joanna flyttar tillbaka till England. Känns inte alls kul att ha henne så långt borta, men ska verkligen försöka komma och hälsa på henne.
Vet ni vad? Jag tog med mig täcke och kudde denna gången ;) Så nu slipper jag ligga och frysa om nätterna. Fast känns fortfarande som jag sitter i ett fängelserum med enbart säng och skrivbord, men jag klarar mig sålänge.

Kalmar är en jätte trevlig stad, och än har jag bara upplevt Kalmar på vintern, kan tänka mig på sommaren när det börjar bli liv och röresler på gatorna och man kan sitta och plugga ute vid Kalmar slott det kommer bli hur mysigt som helst. Sen vill jag åka till Öland och upptäcka allt vad den ön har att ge! Stämmningen här är väldigt avslappnad i Kalmar, människorna i allmänhet är så glada, hjälpsamma och roliga. Helt underbart!! Och det kan göra hela ens dag kan jag säga! Mer sånt behöver vi, så tänk över på hur du bemöter andra människor! Det är lätt att vara blind! :)

Nu ska jag nog ta och plugga lite så man hänger med och är förberedd inför imorgon...(nya duktiga Loulou har varit och köpt sig en pärm och lagt in alla viktiga papper, de ni haha)


ps. Har börjat använda min nya fina iPhone4 ;)


Tredje dagen i Kalmar

Nu é jag här, nu har jag börjat min utbildning som sjuksköterska vilket känns väldigt bra samtidigt som det känns lite tungt. Jag saknar Helsingborg väldigt mycket just nu. Vi har nollning hela veckan och det händer mycket vilket är otroligt roligt. Jag tänker mycket tillbaka på min första nollning i Helsingborg och på något konstigt sätt så saknar jag det jätte mycket. Mina första vänner jag lärde känna och allt var så bra. Nu har man inte tryggheten längre som man hade då. Vi människor är ju känsliga för förändringar, men det kommer nog kännas bättre med tiden. Jag är överlycklig över min nya utbildning, det ska ni veta!

Jag bor i ett litet studentrum på 18kvm och delar kök och badrum (2st) med tre andra. Det funkar till en början iallafall! Jag vet inte riktigt vad jag tänkte när jag packade ner mina saker, jag glömde både täcke och kudde. Men jag har fått låna en filt sålänge vilket är lite kallt så jag har på mig min fina morgonrock under och jackan över filten haha. Känns som jag är tillbaka i Ghana eller nåt utan kudde och täcke.

På fredag åker jag hem till Helsingborg igen och det ska bli skönt!! Ikväll är det fest! Vi ses!

Sjuksköterska i Kalmar!

Men heeeej! 
Tänk att ett helt år har gått sedan jag kom hem från min fantastiska upplevelse som volontär i Ghana. Det har inte gått en dag utan att jag tänkt tillbaka på alla mina små busungar, familjen och allt annat underbart som Ghana hade att erbjuda. När jag tänker på hur jag kände mig innan avresan kände jag mig som en säker, kaxig och självständig tjej som klarar av det mesta. Den känslan försvann ganska fort när jag väl hade kommit på plats. Jag kommer ihåg hur klumparna bildades i magen och hur hårt jag fick kämpa för att hålla emot tårarna, inget som jag visade för familj eller vänner där hemma, för att just slippa ''aww lilla gumman'' som bara skulle kännas värre. Aldrig någonsin har jag känt mig så ensam som jag gjorde när jag kom till min Ghananska familj långt borta i ingenstans. Det enda jag ville var att åka hem och krama om min underbara mamma, det var nog det enda jag hade i tankarna i början. Jag var nästan irriterad och arg på mig själv att jag hade kommit på en sådan konstig idé att själv åka till Afrika i två hela månader, ''varför utsätter du dig för detta Louise de Martignac, varför,varför?!'' tänkte jag för mig själv och ångrade att jag hade åkt.

Tiden gick och en norsk volontär kom till byn och allt blev så mycket enklare, det var en skön känsla att helt plötsligt få ut allt man tyckte och tänkte om en den nya världen vi befann oss på, att bolla sina tankar med någon annan kändes otroligt skönt, någon som förstod mig. Jag började komma in i den afrikanska kulturen, rytmen och människorna. Jag slutade bry mig att folk stod och stirrade, jag slutade vara kräsen och började inse att jag började trivas mer och mer. Nyfikenheten fanns där och jag trivdes att ha raka, ärliga och vänliga människor runt omkring mig, så länge de fick lite mat och vatten så var de nöjda. Självklart så lever vi i en annan värld i västvärlden än vad dem gör i Afrika men det var oerhört lärorikt att få uppleva något helt annat och självklart fanns det mycket som jag hade svårt för, till exempel att inte en enda jävel kunde hålla tiden, här pratar vi om 1-2h förseningar, ibland 3h.
Nog om det, mitt liv förändrades mycket efter resan, mina tankar om min dåvarande utbildning Service Management kändes för min del, inte lika viktig längre. Min dröm blev nu att få hjälpa människor, hjälpa människor på ett konkret sätt. Hjälpa fattiga som rika, vare sig i Sverige, Afrika eller i någon annan spännande kontinent. Att sadla om var inget lätt beslut, men man ska ju följa sitt hjärta eller hur? Så min nuvarande plan är att läsa till sjuksköterska i Kalmar under 3 år. Skolan börjar den 17 januari och jag börjar faktiskt bli nervös, det kommer bli mycket plugg och denna gången ska jag försöka strukturera och organisera min studietid lite bättre. Jag kommer få lämna underbara människor som jag älskar och den underbara staden Helsingborg (som jag i och för sig är ganska trött på just nu).
Att blogga är egentligen inte alls min grej, eller ja...att skriva överhuvudtaget, men om jag ska vara ärlig så är det ganska skönt att få ner lite tankar om framtidsplaner eller tankar överhuvudtaget. Jag testar ett tag så får vi se hur bra det går! Bloggens utseende ska definitivt bytas ut mot något annat så att det blir lättare att läsa. 

Freedom and Justice

Ni följde min resa som volontär i Ghana och nu får ni följa mig som sjuksköterska student i Kalmar.

RSS 2.0